איסטנבול ובורסה – לטייל בתוך "סיפורי אלף לילה ולילה" 5 לילות, 6 ימים
הטיול לאיסטנבול של מילניום לוקח אותנו לעיר בעלת אלף צבעים, שווקים ואוכל, עושר תרבותי רב ופיסות היסטוריה עתיקות יומין מן המרתקות והחשובות בעולם. העיר היא נקודת השקה בין אירופה הנוצרית והמתקדמת לבין אסיה ועולם המוסלמי והטורכמני. זו עיר תוססת, דינמית, המציעה חוויה מפנקת לכל חמשת החושים. כאן החלה הממלכה הביזנטית, והפכה לאימפריה אדירה שירשה את האימפריה הרומית הגדולה ואת הבכורה על העולם הנוצרי. כאן התחלק העולם הנוצרי לכנסייה מזרחית שהונהגה ע"י קונסטנטינופול (=איסטנבול) וכנסייה מערבית שבראשה אפיפיור שישב בותיקן שברומא. כאן הפכו הטורכמנים משבטים נוודים, המתפרנסים ממלחמות וכיבושים ושואפים להפיץ את האיסלאם, לסולטנות מסודרת ומיושבת, עשירה וצבעונית, ששלטה על חלק גדול מן העולם עד המאה ה-20. כאן ממשיכים להתרחץ בחמאם, לצחצח נעליים ברחוב, לקנות ספרים בשוק, ולהסכים למדיניות היָאוָוש יאווש (לאט לאט). אנחנו נהנה מכל אלו: נתרחץ בחמאם עד שעורנו יבריק, נטייל בדפי ההיסטוריה במסגדים ובארמונות, בקברים ובפסיפסים, נכיר את סיפורי ההרמון ואת תככי הסולטנות, נהנה ונקנה בשווקים ונכיר את האוכל המשובח, נשוט במיצרי הבוספורוס ואל בורסה על ים מרמרה, ואם לא די – ניפגש עם הסחבקיות והחמימות המקומית. טיול ממכר שלא תרצו לחזור ממנו. |
יום 1 / תל-אביב - איסטנבול – ארמונות וסיפורי חצר בארמון דולצ'ה בחצ'ה – מסגד דולמבי יי עלים – ארמון הקיץ של הסולטנים – גשר הבוספורוס המחבר בין אירופה לאסיה
בבוקר נצא בטיסה ישירה לאיסטנבול – בירת העולם התרבותי לאורך שנים רבות, הן בימי האימפריה הביזנטית והן בעת האימפריה הטורקית-עותמאנית. למרות שהיא לא עיר הבירה, היא העיר הגדולה ביותר בטורקיה, הנמל בגדול ביותר והעיר המתוירת ביותר. ננחת בבוקר המאוחר, ונתחיל לטייל בעיר המיוחדת והמפתיעה הזו. נפתח את טיולנו בביקור בארמון דולצ'ה בחצ'ה (Dolmabahce Sarayi) שנבנה ע"י הסולטן ה-31 של השושלת – הסולטן עבדול מזיד ה-1 מ-1843 ועד 1856 על שטח של 45,000 מ"ר; בארמון 285 חדרים, 46 אולמות, שישה חמאם (בתי מרחץ) ו-68 בתי שימוש! נמשיך משם ברגל אל מסגד דולמבי יי עלים ולידה סולטן (Dolmbezm-İ Alem Valide Sultan Mosque) שנבנה במקור ע"י אמו של בונה ארמון דולצ'ה בחצ'ה – הולידה דולמבי יי עלים, ואחרי מותה הוא המשיך וסיים את הבנייה לכבודה. ולידות היו פועלות באותם ימים לרווחת התושבים, ובכספן בנו בתי מרחץ, מסגדים, בתי תמחוי, שווקים ובתי מלאכה. נחצה בנסיעה את מיצרי הבוספורוס על גשר הבוספורוס (Bosphorus Bridge) המחבר את אירופה לאסיה ונראה את המיצרים הרחבים האלו, המחברים בין ים מרמרה (ים שמצפון לים התיכון, הכלוא בין מיצרי הדרדנלים לבין מיצרי הבוספורוס) לבין הים השחור. בגדה הנגדית ניצב ארמון ביילרביי (Beylerbeyi Palace) – ארמון הקיץ של הסולטנים הניצב בתוך גנים נפלאים. נמשיך אל הגבעה הגבוהה ביותר באיסטנבול – גבעת צ'מליצ'ה (Camlica Hill, "גבעת הכלות"), ונהנה מהנוף הפנורמי על העיר, שבה חיה אוכלוסייה של 15 מיליון. העיר מחולקת בין אירופה לאסיה והחלק האירופי נחלק על ידי שפך "קרן הזהב" (Haliç) לגבעה דרומית, בה ניצבת העיר העתיקה של הטורכמנים, ולגבעה הצפונית אליה התרחבה העיר בימי האימפריה העותמאנית. בכל מבט על העיר ניבטים מסגדים בעלי מינרטים (צריחי מסגדים) רבים הדוקרים את השמיים, כיפות כחולות בוהקות המתחרות בכיפות מוזהבות, בתי אבן ספוגי היסטוריה וסיפורים, ארמונות ובתי אצילים, ורחבות ירוקות וכחול המים של ים מרמרה, הבוספורוס ושפך "קרן הזהב". ארוחת ערב במסעדה ולינה במלון באיסטנבול.
יום 2 / איסטנבול -איה סופיה, ההיפודרום, המסגד הכחול, הבאזאר הגדול, ארמון טופקפי ומאגר המים העתיק – ארוחה בטברנה טורקית
ניסע אל העיר העתיקה, ונלך ברגל לאיה סופיה (Hagia Sofia) "כנסיית החוכמה הקדושה" – אחד המבנים המיוחדים והמרשימים בעולם ושיא החדשנות הארכיטקטית של אותה תקופה! זו כנסייה, שהוסבה לשמש כמסגד, מיד עם הכיבוש הטורכמני – גורל שחיכה לכל הכנסיות ובתי התפילה האחרים. משם נלך אל אזור ההיפודרום (Hipodrom) – מרכז העיר הביזנטית: פה הכתירו קיסרים, חיתנו וחגגו, ומינו אנשי דת בכירים ובעלי משרות ממלכתיות חשובות – כאן היו החגיגות והאירועים הפומביים של אותה תקופה. נמשיך אל המסגד הכחול (Blue Mosque) שנבנה ע"י הסולטן אחמט ה-1 במטרה להיות גדול ומפואר יותר מאיה סופיה – אך, אבוי, הוא לא הצליח בכך! למרות זאת, אור השמש הנכנס דרך 260 החלונות וזורק אור על אריחי האיזניק הכחולים והמרהיבים וששת המינרטים (מגדלים) הדוקרים את קו הרקיע – הם מראה שאין שני לו ! נמשיך ברגל אל הבאזאר הגדול (Bazar) – כמעט מערה של עלי באבא (וארבעים השודדים) – השוק הגדול והעתיק ביותר בעיר הכולל מעל 4,000 חנויות ודוכנים, בו נהנה משפע סחורות, ריחות, טעמים וצבעים: תכשיטי הכסף והזהב, שטיחים, בדים ומוצרי עור, בגדים וכלים, מאכלים ותבלינים – כל מה שחלמתם עליו. אחרי שנהנינו בשוק נלך לארמון טופקפי (Topkapi Muzesi Sarayi) הארמון של סולטני השושלת העותמאנית שנבנה ע"י סולטן מחמט ה-2 "הכובש" (פתיח), שזכה לכינויו בשל הצלחתו לכבוש את העיר במבצע מתוחכם ויוצא דופן. הוא בנה שני ארמונות – הישן (סראגליו, שלימים כונה "ארמון הדמעות") והחדש (ארמון טופקאפי) הצופה אל המפרץ והעיר בו נבקר. אם יוותר זמן, נבקר במאגר המים העתיק (Underground Water Resovior) שהאווירה בו קסומה והוא בנוי מאבנים שנלקחו ממבנים נוצריים והונחו במהופך. וכמובן נבקר במוזיאון הפסיפס בארמון הגדול (Buyoksaray Mozaikleri) שהוא אחד הפסיפסים שהיו בארמונו של הקיסר הביזנטי המתאר סצנת צייד מפורטת ויפיפיה. בערב נצא לארוחה בטברנה טורקית (Meyhane) ונחוש את האווירה השמחה והססגונית של העיר ואת האוכל הנפלא שיוגש כמזטים. לינה במלון באיסטנבול.
יום 3 / חומות העיר הביזנטיות – טיול במעגן ובמספנה העתיקים "קרן הזהב" – הבאזאר המצרי – גבעת קפה פייר לוטי המסתורי – שייט על מיצרי הבוספורוס
עם החומות הביזנטיות של איסטנבול (Byzantine City Walls) נתחיל את היום האחרון בעיר הנפלאה הזו; שלושה קווי חומה לאורך 22 קילומטר נבנו ע"י קיסרים שונים, והקיפו במאה ה-5 את העיר הנוצרית קונסטנטינופול. ניסע אל החומות ונטייל לאורכה מעט. נמשיך בנסיעה אל לשון הים "קרן הזהב" (Golden Horn, ההאליק Haliç), שהיתה מעגן טבעי ונוח ומספנה העתיקים לאורך ההיסטוריה. אורך לשון הים כ-7.5 קילומטר והיא מחלקת את חלקה האירופי של איסטנבול לשניים – לגבעה הדרומית (העיר העתיקה בה ביקרנו ביום 1) ולגבעה הצפונית. ניסע אל באזאר התבלינים (Spice Bazaar, השוק המצרי), אשר נבנה ב-1664 כחלק ממכלול מבני צבא של היניצ'רים (חיילי משמר הסולטן). כאן תמצאו כל תבלין ומרקחת, תה ופירות, דליקטסים טורקיים ודברי מתיקה, פירות יבשים ופיצוחים, בכל צבע וטעם. אחרי טיול בשוק, נעלה עם רכבל לנקודת תצפית על קרן הזהב והנוף המלבב הזה של העיר הממזגת תרבויות, דתות ונופים. במקום ניצב קפה פייר לוטי (Pierre Loti Café) המספר סיפור אהבה של תחילת המאה ה-20 שהסתיים באופן טרגי. נחזור לאוטובוס וניסע אל המזח, כדי לצאת לשייט בספינה פרטית במיצרי הבוספורוס (İstanbul Boğazı) עד לנקודה הצפונית, בה הם מתחברים לים השחור (Anadolu Kavagi). המיצרים מחברים את ים מרמרה (הים הכלוא בין מיצרי הדרדנלים לבין מיצרי הבוספורוס) עם הים השחור וחוצים היום את העיר איסטנבול. נהנה מיופיים של מבנים, ארמונות, מסגדים ושכונות בשתי הגדות: נראה את ארמון דולצ'ה בחצ'ה (Dolmabahce Sarayi), את אוטקוי (Ortakoy) – אזור של דייגים ואמנים, ורומלי היסאר (Rumeli Hisar) – מבצר מרשים נישא בנקודה גבוהה, שנבנה ע"י סולטן מחמט ה-2 ב-1452 כדי לשלוט על התנועה הימית בנקודה בה מתחברים המיצרים לים השחור. ארוחת ערב במסעדה ולינה במלון באיסטנבול.
יום 4 / מגדל גלטה – בית הכנסת נווה שלום – רחצה בחמאם טורקי
מגדל גלטה (Galata Kulesi) בו נתחיל את יומנו נבנה ע"י אנשי גנואה (האיטלקיים) במאה ה-15 כחלק מחומה שהקיפה את הרובע הגנואזי בעיר הנוצרית של אותה תקופה; הוא שימש אחר כך ככלא עותמאני וכמגדל תצפית. זהו אחד המבנים הגבוהים ביותר בעיר, עד המאה ה-20 ואתר שימור עולמי של אונסק"ו. ניסע אליו ונראה אותו מקרוב. נמשיך משם ברגל אל בית הכנסת נווה שלום (Neve Shalom Synaguge) שנבנה בסוף שנות השלושים של המאה ה-20, על חורבות בית ספר יסודי יהודי. זהו בית הכנסת הספרדי המרכזי והגדול ביותר באיסטנבול. בית הכנסת ידוע בשל התקפת הטרור של אבו נידאל ב-6.9.1986 בעת זמירות השבת (בה נרצחו 22 איש), ההרס שבוצע ב-1.3.1992 ופיגוע מכונית תופת ב-6.11.2003 ע"י "החזית האיסלאמית הגדולה". את היום נסיים ברחצה בחמאם צ'מברליטאש (Chemberlitash Hammami) כדי להבין וליהנות מהחוויה המיוחדת הזו. ארוחת ערב ולינה באיסטנבול.
יום 5 / שייט במעבורת לדרום ים מרמרה – יערות הדולב המרשימים – אתרי "בורסה הירוקה" ושוק המשי - איסטנבול
בבוקר מוקדם נצא בנסיעה מאיסטנבול, הנמצאת בצפונו של ים מרמרה, אל יאניקאפי (Yenikapi) כדי לעלות על מעבורת ליאלובה (Yalova) שבדרום מזרח ים מרמרה. שייט מהנה ורגוע של כ-1.5 שעות. נרד מהמעבורת ונחבור לאוטובוס שלנו, שייקח אותנו אל בורסה (Bursa) – עיר הבירה הראשונה של הכובשים הטורכמנים וכאן בעצם נולדו הטורקים והאימפריה העותמאנית, ולכן לכל טורקי יש פינה ממש חמה בלב לעיר הזו. העיר נוסדה במאות לפני הספירה, אך רק עם הבאת סוד המשי לכאן במאה ה-6 וייסוד התעשייה עלתה קרנה של העיר. כאן נאבקו הסלג'וקים בצלבנים, והיא עברה מיד ליד במאבק בין הנצרות לבין האיסלאם. אחד המנהיגים שקמו פה – ארטורול גאזי שינה את ההיסטוריה: הוא הקים פה ממלכה קטנה וגידל את בנו עותמאן שייסד את האימפריה העותמאנית הגדולה ! (מאה שנה אחרי הם יהפכו לסולטנות ויכבשו את איסטנבול). העיר מכונה "בורסה הירוקה", שם המתייחס לסביבה המאוד ירוקה ופוריה בה היא ניצבת, לפארקים והגנים הרבים שקיימים סביבה ובתוכה והיערות והחורשים העוטפים אותה מכל עבר. נעצור ביער עצי הדולב באינקייה (Inkaya) בו גדלים עצים אדירי ממדים ועתיקי יומין, ביניהם עץ שגילו למעלה מ-600 שנה – העץ הגדול ביותר בטורקיה: קוטרו 3 מטר, היקפו 10 מטר וגובהו 37 מטר. ניכנס לעיר העתיקה של בורסה, ונבקר במסגד בסגנון סלג'וקי-פרסי – מסגד אולו ג'אמי (Ulu Cami), שיאפשר לנו להשוות את הסגנון הזה – הישן, אל הסגנון החדש שהחלה מתפתחת פה – הסגנון הטורקי-עותמאני, בו בנויים המבנים הבאים שנבקר: המסגדים הכחול (Yeşil Cami) והירוק והקבר הירוק (ישיל טורבה Yeşil Turbe). המסגד הכחול נבנה ע"י מחמט ה-1 והיה בשורה אדריכלית! המסגד הירוק והקבר הירוק (ישיל טורבה Yeşil Turbe) – קברם של מחמט גאזי ה-1 וילדיו – מעוטרים באריחים כחולים דווקא. נקנח בשוק המשי (Koza Han / Emir Han), ונהנה מאווירת השוק ומהאווירה הבינלאומית של הסחורות שהחלה בעת פעילותה של דרך המשי האגדית. שוק המשי מושתת על מגדלים ביתיים רבים של תולעי משי, שאת ערימות הגלמים (מהם אורגים חוטי משי) תראו במקום. התוצרת המשובחת – האיפק (Ipek אריג המשי) מופק מהגלמים לאחר תהליך ארוך. ארוחת ערב ולינה בבורסה.
יום 6/ איסטנבול - תל-אביב
בבוקר נצא לנסיעה אל נמל התעופה של איסטנבול (3 שעות) דרך הגשר החדש – גשר עותמאן גאזי, על מנת לעלות על טיסה חזרה לישראל.
שימו לב: טיול זה הוא טיול בדפי ההיסטוריה והסיפורים העסיסיים של העולם הנוצרי והעולם העותמאני. הטיול אינו קשה, אך יש בו שעות הליכה ועמידה מרובות בתוך ערים ושכונות עתיקות, מוזיאונים וחורבות.
|