ימים 1–2 / טיסות בינלאומיות לסיאול, בירת קוריאה הדרומית
נצא בטיסות בינלאומיות לסיאול, דרך יעד ביניים. ננחת ביום 2 אחר הצהרים בנמל התעופה הגדול ביותר בקוריאה – נמל אינשואן (Incheon) – נקודת ייצוא של מיליוני מוצרים המיוצרים בקוריאה: פלפונים ומחשבים, מכוניות וג'דטים, הלבשה והנעלה ו... כל מה שאתם יכולים לדמיין. עם הנחיתה בצהרי יום 2 ניסע אל העיר סיאול (Seoul), הלב הכלכלי הפועם של קוריאה הדרומית, החברה ב"ארגון הטייגרים האסייתיים" (ארבע המדינות המפותחות והחזקות כלכלית באסיה). זו עיר תוססת, מובילה את המודרניות התרבותית הקוריאנית – מודרניות מערבית עם טוויסט מקומי – מעין חיבור מזרח-מערב. עיר שיש בה הכל, מסביב לשעון, בגדול: מוסדות החינוך הכי טובים, מקומות העבודה הכי מבוקשים, איכות החיים הכי גבוהה. כולם שואפים להגיע לכאן, ואכן האוכלוסייה היא תערובת של הגירה פנימית מכל רחבי קוריאה הדרומית. תושבי סיאול – 10 מיליון איש, מחויבים לקונספט: מרדף בלתי פוסק אחרי צבירת כסף ורכוש, צריכה בלתי נגמרת וטיפוס מתמיד בסולם הדרגות החברתי, חינוכי ותעסוקתי. נטייל ככל שהזמן (וכוחותינו) יאפשר בעיר סיאול ובשוק הלילה, ונתרשם מהבילוי האולטימטיבי של המקומיים – קניות. ארוחת ערב ולינה בסיאול.
יום 3 / האזור המפורז (DMZ) – סוקצ'ו
אחרי ארוחת הבוקר ניסע צפונה, אל האזור המפורז (DMZ), המחלק את חצי האי הקוריאני לשתי קוריאות – קוריאה הדרומית וקוריאה הצפונית. הגבול – קו רוחב 38 – נחשב לגבול המבוצר ביותר בעולם ! אין יוצא ואין בא, לא ברכב, לא ברגל, לא במכתב או באימייל, ואפילו לא בטלפון ! זהו לא רק גבול צבאי ופוליטי, לא רק שריד למלחמה הקרה, אלא גם גבול לפער ההולך וגדל בין התרבות, המודרניות והקידמה של קוריאה הדרומית לבין קוריאה הצפונית הסגורה והקומוניסטית קיצונית. קו הגבול הוא גם אופק התקווה לאיחוד ולהשלמה בין שני חלקי קוריאה. נטייל לאורכו של הגבול – רצועה ברוחב 4 קילומטר, נעצור בנקודות ציון חשובות המייצגות את "המפריד" ואת המלחמה הקרה, הנמשכת עד היום, וניתן לעצמנו להישאב מעט לסוגיות פוליטיות סבוכות של צפון-מזרח אסיה. בערב נגיע לעיר סוקצ'ו (Sokcho) שעל החוף הצפוני. לינה וארוחת ערב בסוקצ'ו.
יום 4 / שמורת הטבע סיאורקסאן – סוקצ'ו
היום יוקדש לשמורת הטבע סיאוקסאן (Seoraksan Nature Reserve) – שמורת הטבע המפורסמת ביותר של קוריאה, בין היתר בשל קרבתה לסיאול אך בעיקר בשל יופיה הרב. רכסי השמורה מכוסים ביערות עבותים, הנצבעים בצבעי סתיו יפהפיים בתקופה זו של השנה. נתחיל את טיולנו בעליה ברכבל למצודת גוונגאומסונג (Gwongeumseong), שלא שרדה, אך הנוף הניבט ממעוף הציפור על השמורה בעונה זו – מרהיב. נחזור ונרד ברכבל ונטייל באחד מהמסלולים הרבים החוצים את השמורה – כולם יפיפיים. נבחר בין טיול קל למפל בייירונג (Byirong) ועד מסלול למיטיבי לכת לסלע אולסאנבאווי (Ulsanbawi) הנישא גבוה מעל הפארק. בשעת אחר הצהריים המאוחרת, נחזור לסוקצ'ו ונבקר בפביליון היפהפה, השוכן מעל הים, ובשוק הדגים התוסס, בו המקומיים נהנים מארוחה של פירות ים טריים במסעדות מקומיות מסורתיות. ארוחת ערב ולינה בסוקצ'ו.
יום 5 / בית הספר הקונפוציוניסטי דוסאן סאוון - האהו- אנדונג
בבוקר ניסע לאורך קו החוף אל בית הספר הקונפוציאני דוסאן סאוון (Dosan Seowon). בדרך נעצור במערבת הוואן סיאון (Hwanseon Cave) – אחת מהמערות הקרסטיות הגדולות ביותר באסיה (6 קילומטר של מעברים פתוחים לקהל, ועוד 2–3 קילומטרים שאין אפשרות להיכנס אליהם). בנוסף לנטיפים היפים חוצה את המערה נהר תת קרקעי, היוצר בריכות, השתקפויות, מפלים והופך את הביקור במערה לחווייתי במיוחד. המקדש, אליו ניסע לאחר הביקור במערה, שייך לזרם הקונפוציוניסטי. התורה הקונפוציוניסטית היא תורה פילוסופית עם פרקטיקה דתית, שהתפתחה בסין והגיעה משם לקוריאה (ולארצות אסיה נוספות); התורה מדברת אודות התנהלות האדם בחברה (כולל השליט). מייסד בית הספר בו נבקר – יי הוואנג, הוא אחד המחנכים הידועים ביותר בקוריאה וידוע בפרשנות הייחודית שלו לקונפוציוניזם, בהמצאותיו הטכנולוגיות, בגישתו המתקדמת לאסטרונומיה, והוא כנראה אחד הפילוסופים הקוריאנים הגדולים ביותר. באחרונה הוא הונצח על שטר 1000 וון. נטייל ברחבי בית הספר הקטן והיפה, השוכן בתוך יער יפה לאורך גדת הנהר. נמשיך לטייל בכפר האהו (Hahoe), אתר מורשת עולמית של אונסק"ו ודוגמה מצוינת לארכיטקטורה קוריאנית עתיקה. נלך בין חלקות ירקות קטנות ומטעים ונהנה מהבתים הישנים.| לקראת הערב נמשיך אל אנדונג (Andong), בה נאכל ארוחת ערב ונלון. *לאחר התמקמות במלון וארוחת הערב נצא לטייל בשוק הלילה התוסס של אנדונג
יום 6 / מקדש האיין – הכפרים לרגלי הר ג'ירי – לינה בבית כפרי
בבוקר נצא מאנדונג למקדש הֵאיין, אתר מורשת עולמי נוסף של אונסק"ו. המקדש משמש כמרכז למסדר הבודהיזם הקוריאני. זה נחשב לאחד משלושת המקדשים החשובים של קוריאה. בעוד שאחד מהשלושה מייצג את בודהא, והשני מייצג את הסנגהה (קהילת המאמינים), מקדש האיִין (Haein Temple) – מייצג את הדהארמה – התורה הבודהיסטית הנלמדת. במקדש שמור ה"טריפיטקה קוריאנה", אוסף של עשרות אלפי קוביות דפוס מעץ, המכילות כתבים בודהיסטיים מהמאה ה-13. נסייר במקדש המפואר הזה, ולאחר מכן ניסע לכפרים הקטנים והשלווים שלמרגלות הר ג'ירי (Jiri Mountain). באחד מהכפרים נתארח ללינת לילה – אירוח ביתי פשוט. ארוחת ערב ולינה בבית קוריאני כפרי – להכיר את המקומיים מקרוב. *האירוח ביתי קוריאני כולל שינה על מזרונים מסורתיים על הרצפה!
יום 7 / שמורת טבע ג'יריסאן (Jirisan Nature Reserve)
נתעורר הבוקר מאוד מוקדם, לפני עלות השחר, כדי לנסוע לנקודת ההתחלה של הטיול בשמורת טבע ג'יריסאן (Jirisan Nature Reserve) – יום מאתגר לפנינו ! נתחיל בפסגת ההר כדי לראות את הזריחה מעל ים העננים – מראה שהעם הקוריאני מעריץ מאוד. נמשיך לטייל ביערות העבותים, הצבועים בעונה זו בצבעי שלכת מדהימים. בחלקו השני של היום נלך לאורך נחל שוצף עד לכפר הררי יפהפה. משם ניסע חזרה לכפר הפשוט שישנו בו בליל אמש, שם נאכל ארוחת ערב ונלון.
יום 8 / שדות התה - חוף סנצ'און
נעזוב את אזור הרי ג'יריסאן וניסע למטעי התה באזור בוסייאונג (Boseong). כמו בחלקים אחרים של אסיה – התה אינו רק גידול או משקה חם, אלא עניין סימבולי, תרבותי וחברתי רחב. התה מוטמע היטב בתרבות, במסורת ובדת המקומית וסמליותו באה לכדי ביטוי בטקסי התה המורכבים. נלך לאורך הטרסות החקלאיות היפות, ונלמד על תהליך הגידול, הקטיף והייבוש של העלים ועל חשיבות התה לעם הקוריאני וכמובן נטעם תה... לאחר מכן ניסע לפארק האקולוגי סנצ'און ביי (Suncheon Bay). הפארק כולל ערוגות מפוארות העומדות בשיא פריחתו בעונת הסתיו. הקוריאנים מכנים את התופעה הזו – "דשא כסוף". מישורי ההצפה הבוציים שמסביב למפרץ מספקים מקומות קינון מצוינים לעופות מים שונים; חלקם נדירים ביותר. נטייל רגלית ונשוט בסירה לאורך נתיבי המים, כדי לראות את עופות המים ואת השקיעה הנהדרת מעל המפרץ. בשעת בין ערביים, נמשיך ונטייל דרך הגן הלאומי סנצ'ואן, המעוצב להפליא במלאכת הגן האסייתית. ארוחת ערב ולינה בסנצ'ואן.
יום 9 / להיות נזירים ליום אחד
בבוקר נצא לכיוון בוסאן (Busan), העיר השנייה בגודלה בקוריאה והנמל החשוב ביותר בה. נעלה ברכבל עדי לראות את העיר, היושבת למרגלות הרי גיומג'יאונג (Geumjeong Mountain) ונלך ברגל בינות עצי היער אל מקדש ביאומיאו (Beomeo) ומשמש מרכז למסדר הבודהיסטי ג'וגייה. הוא נבנה במאה ה-9 לספירה, אך למרות ההיסטוריה הארוכה של המקדש, המבנה הנוכחי הוא "רק" בן 400 שנה; הבניין המקורי מהמאה ה-9 נשרף במהלך הפלישה היפנית בסוף המאה ה-16. נסייר במקדש המשתרע על שטח גדול, ונתכונן לשהותינו בו. זו הזדמנות נדירה לחוש את אווירת הבודהיזם הקוריאני ואת חיי הנזירים הקוריאנים. נהנה מהדרכת שתינתן ע"י הנזירים, נלמד על הטקסים הייחודיים ועל המטלות היומיומיות (ואף ניקח בהם חלק). ארוחת ערב ולינה במנזר. *זהו לילה בסגנון קוריאני מסורתי, עם מזרונים דקים על רצפת עץ. אין חדרים פרטיים, ואין מתקני שירותים ומקלחת פרטיים.
יום 10 / "עבודות קודש" במנזר – העיר בוסאן
נתעורר מוקדם בבוקר ל"עבודות הקודש" (השהיה במנזר מסתיימת בשעת בוקר מאוחרת, אז ניפרד מהנזירים האדיבים). ניסע ללב העיר הרועשת בוסאן (Busan), נבקר בשוק הדגים ג'אלאגשי (Jalagchi) – שוק עצום, המשתרע על רצועת החוף של העיר, המחולק בין שלושה מקומות מרכזיים – דוכני רחוב, המציעים פירות ים טריים, בניין בן שלוש קומות עם תוצרת טרייה, וסככה גדולה ליד הנמל, שבה מוכרים דגים הישר מסירות הדייג. נמשיך לגמצ'און (Gamcheon), שכונה מוזנחת בפאתי העיר, שכיום היא שכונה בוהמינית ומסבירת פנים, המאוכלסת באמנים שבחרו להתנתק מהנוף האורבני האפור ולעצב מחדש את הרחובות השכונתיים והמתפתלים הצרים. נטייל בכיכר פסטיבל הסרטים הבינלאומי; כאן יוצאים המקומיים לרחובות כדי ליהנות מאוכל מקומי והופעות חיות תוך כדי קניות בנתיבים האופנתיים. ארוחת ערב ולינה בבוסאן.
יום 11 / נסיעה לגיונגג'ו
בבוקר נצא אל גיונגג'ו (Gyeongju) – עיר הבירה של ממלכת סילה, ששלטה כ-960 שנה בקוריאה – אחת השושלות הארוכות ביותר בתולדות האנושות! בשיאה שלטה השושלת על שני שליש מחצי האי הקוריאני, ושרידיה פזורים במקומות רבים (המכונים לעתים "מוזיאון ללא חומות"). בדרך נבקר במערה בודהיסטית סיאוקוראם (Seokuram) הפעורה בגובה 750 מטר. המערה, שהיא אתר מורשת עולמית של אונסק"ו, מכילה פסלים בודהיסטיים רבים, כשהעתיקים שבהם גולפו בין השנים 742–774; חלקם נחשב כפסלים הבודהיסטים החשובים והשמורים ביותר בעולם. נמשיך ברגל לאורך השביל המתפתל בינות לעצים, היורד במתינות אל מקדש בולגוקסה (Bulguksa). המקדש נבנה במאה ה-8 כמקדשו של מסדר ג'וגיה ובו שמורים כמה מאוצרות התרבות הלאומיים, כמו פגודות אבן, גשרי הענן הכחול והלבן ודמויות בודהא מוזהבות. נקנח את היום העמוס הזה בביקור בבריכת אנאפ, מקום שהיה גן הפנאי המלכותי. ארוחת ערב ולינה בגיונגג'ו.
יום 12 / גיונגג'ו - סיאול - טיסה חזרה לישראל
בבוקר ניסע אל סיאול הבירה. עם ההגעה אליה נצא לטייל ברגל בשכונת בוקצאון (Bukcheon) שהיתה פעם שכונה מיוחסת, בה חיו פקידי ומשרתי הקיסר והחצר המלכותית, והיום היא שכונה מגניבה של גלריות ומסעדות ובתי קפה אופנתיים; שכונה המייצגת את המיזוג של תרבות חדשה ומרדנית עם ארכיטקטורה מסורתית מרהיבה. נמשיך למרכז דונגדאמון פלאזה (Dongdaemun Design Plaza) – פלא ארכיטקטוני שתוכנן על ידי זעאא חדיד – הארכיטקטית המוסלמית הנודעת. נסייר סביב המרכז העצום והיפיפה הזה, נבקר בארמון גיאונגבוקגונג (Gyeongbokgung), שבאופן לא מפתיע דומה למבנה ולמאפיינים של "העיר האסורה" בבייג'ינג. הארמון, שנבנה ב-1535, הוא הגדול מבין חמשת הארמונות של שושלת ג'וסון. כמו מבנים משמעותיים אחרים בקוריאה, הוא נשרף עד היסוד במהלך הפלישה היפנית בסוף המאה ה-16 ושוחזר בשלמותו כסמל לריבונות קוריאנית, רק כדי להיהרס פעם נוספת בהשתלטות היפנית בתחילת המאה ה-20. נבקר בארמון ובמוזיאון הלאומי העממי, הממוקם בו, המציג אמנות קוריאנית, היסטוריה ותערוכות עכשוויות. נמשיך אל אנדרטת המלחמה – אתר המוקדש לנופלים במלחמת קוריאה, אך אתר המספק תובנה רחבה יותר על ההיסטוריה הקוריאנית בכלל, ובמיוחד הצבאית. קוריאה ראתה במשך מאות שנים מלחמות מתמשכות בין ממלכות עתיקות ששלטו בחצי האי, אך גם מלחמות מתמשכות עם מדינות שכנות. , ועל הגיאופוליטיקה האזורית (שעדיין רלוונטית). בשעת אחר הצהריים המאוחרת, ניסע למגדל N Seoul, כנראה נקודת הציון הבולטת ביותר של העיר. ממרומי מגדל תקשורת זה, המתנשא לגובה של 263 מטר מעל גבעה המשקיפה על העיירה, נשקף נוף של העיר סיאול העצומה, שמאכלסת כמעט חצי מאזרחי קוריאה הדרומית. נסיים באחד משווקי הלילה התוססים של העיר. אחרי ארוחת ערב ניסע לשדה התעופה, כדי לעלות על טיסה חזרה לישראל. הנחיתה היא ביום 13.
|